Як «Онлайн будинок юстиції» спрощує доступ українців до юридичних послуг, відео

17:39, 21 августа 2019 Автор: Александр Погребной 2861 0 Распечатать

Вже три роки громадяни нашої держави можуть отримувати спрощений доступ до основних послуг юстиції в максимально короткий термін. Це стало можливим завдяки порталу «Онлайн будинок юстиції», що був розроблений юстицією міста Києва у 2016 році і переданий Мінюсту для користування всіма українцями.

«Ми закладали філософію таку, щоби в три кліки мишкою отримати всі ключові послуги юстиції. Це і в сфері ДРАЦСу, і в нотаріаті, і у виконавчій службі. Але зараз діяльність «Онлайн будинку юстиції» значно розширилась. Зокрема, презентуються все нові і нові послуги, навіть із суміжних сфер», — розповів Станіслав Куценко.

Серед ключових послуг, що представлені на порталі «Онлайн будинок юстиції» online.minjust.gov.ua, — онлайн-запис до відділів ДРАЦСу. Громадяни мають можливість за записом без черги отримати, наприклад, свідоцтво про народження, витяг з Держреєстру актів цивільного стану та інші документи.

Другий блок послуг, за словами очільника столичної юстиції, стосується реєстрації юридичних осіб. Зокрема, не так давно була презентована функція «Реєстрація ГО онлайн». До цього був тільки правовий аналіз, вичитувалися статути.

Також українці вже кілька років користуються послугою реєстрації ФОП в онлайн-режимі. Станіслав Куценко наголошує: така процедура може зайняти лише одну добу.

«Подаються документи онлайн, підписуються електронним цифровим підписом. Якщо всі документи в порядку, то за одну добу реєструється фізична особа — підприємець. Але, крім того, зараз ще є функція внесення змін до діяльності ФОП, і навіть ліквідація ФОП з одночасним повідомленням всіх необхідних органів: ДФС, соціальних фондів, ПФ про те, що ФОП є ліквідованою. І ключове, що дані з ЄДР, де містяться дані про ФОП, юридичних осіб, звідти видаляються під час ліквідації», — додав начальник ГТУ юстиції Києва.

У липні поточного року «Онлайн будинок юстиції» представив нову послугу — реєстрацію товариства з обмеженою відповідальністю.

«До цього ми йшли довго, тому що відпрацьовувався механізм, щоб не було спроб рейдерських захоплень підприємств і несанкціонованих змін статутних документів. Зараз можна говорити, що послуга набирає обертів. Все більше людей нею користуються. Безумовно, можна вже в онлайн-режимі реєструвати ТОВ. Тобто завантажується статут, всі необхідні документи. Знову-таки підписується електронно-цифровим підписом, і це дає можливість говорити про те, що ми знищили цілий ринок надавачів сірих послуг, які розміщували інформацію в інтернеті, на дошках оголошень, коли пропонували за кілька днів зареєструвати ТОВ», — зазначив Станіслав Куценко.

І додав: важливо максимально поширювати інформацію про нові можливості «Онлайн будинку юстиції» для якомога більшої кількості громадян, аби захистити українців від недобросовісних посередників. Тим паче, що останнім часом процедура використання електронно-цифрового підпису, а значить і вирішення юридичних питань українцями, стала простішою та доступнішою.

Право ТВ в соц. сетях